Illegale Bowlingballen

Gepubliceerd op 22-10-2017

Tijdens de 1e speeldag van de Nationale Trio League, is bij enkele (tweehandig gooiende) spelers geconstateerd dat zij speelden met bowlingballen die niet voldoen aan de huidige specificaties. In 2015 zijn namelijk regels aangescherpt voor spelers die met twee handen spelen waardoor bowlingballen van (tweehandig gooiende spelers aan onderstaande specificaties moeten voldoen:

Artikel 717:  Gaten.

1.     Met betrekking tot de gaten in de bal zijn de volgende regels van toepassing:

a.    Er zijn maximaal 5 gaten en/of indeukingen voor het vasthouden van de bal toegestaan, 1 voor elke vinger en 1 voor de duim, allen voor dezelfde hand. De speler moet kunnen aantonen dat hij elk van deze gaten kan gebruiken voor het vasthouden van de bal, met dezelfde hand. Elk gat dat niet wordt gebruikt voor het vasthouden van de bal wordt aangemerkt als balansgat (zie hierna onder b).

b.    Er is maximaal één gat ten behoeve van balans toegestaan niet groter dan 1 1/4 inch (afgerond 3,18 centimeter). Indien het duimgat bij de worp niet wordt gebruikt geldt dat gat als balansgat en mag zich in de bal geen tweede balansgat bevinden. Een bowlingbal mag dus alleen 5 gaten voor duim en vingers plus 1 balansgat bevatten als het duimgat tijdens de worp daadwerkelijk wordt gebruikt.

 

Dit betekent dat, wanneer een speler tijdens de release zijn duimgat niet gebruikt de bowlingbal GEEN BALANSGAT mag bevatten omdat het niet-gebruikte duimgat als balansgat wordt aangemerkt!

Wanneer bowlingballen niet aan de reglementen voldoen wordt dit, conform artikel 239 lid 1a, aangemerkt als oneerlijke praktijken en daarmee wangedrag. Het gevolg is dat voor de betreffende speler een 0-game wordt genoteerd en conform artikel 239 lid 5 uit de wedstrijd wordt genomen. Tevens volgt er aangifte bij de Tuchtcommissie.

Beschikt jouw team over tweehandige spelers? Wij verzoeken je vriendelijk doch dringend hen te informeren zodat jouw team niet de dupe zal worden van ongeldig verklaarde pinfall en daarmee het mislopen van wedstrijdpunten.

Alle wedstrijdleiders en verenigingen zullen worden gevraagd extra op te letten zodat het gebruik van “illegale bowlingballen” tijdens Nationale Leagues, toernooien en huisleagues snel tot het verleden zat behoren.