Nieuwegein Stedenkampioen

Gepubliceerd op 27-01-2014

Stedenteam Nieuwegein 2014
Stedenteam 2014 - foto Bettina Lund

Voor de derde keer in de historie van de Stedenontmoeting Senioren is de eindoverwinning naar de NIeuwegeinse BV gegaan. Zij bleven BV Haarlem nipt voor. BV de Walvis complementeerde het erepodium.

Halve finales
Via de regionale voorrondes in december 2013 hadden 18 verenigingen zich geplaatst voor de Finale Stedenontmoeting Senioren, waarvan er na afmelding van BV Heerenveen 17 overbleven. Zaterdagochtend 25 januari verzamelden de eerste vijf verenigingen zich in Dekker Zoetermeer voor hun halve finale. Hierin werden drie games gebowld. Onder hen titelverdediger de Schiedamse BV Musis Sacrum. Zij kwamen tot een total pinfall van 5975 (gem. 199.17) en waren daarmee de beste van de eerste serie. 's Middags kwamen weer vijf verenigingen in actie waarvan alleen de Nieuwegeinse BV de score van de titelverdediger wist te overtreffen: 6013 (gem. 200.43).

Zondagochtend was het de beurt aan de overige zeven teams om een plek in de Top 8 te bemachtigen. Er waren twee verenigingen die dit lukte: BV Julianadorp en de Eindhovense BV. Zo was bekend welke 8 verenigingen in de finale om de landstitel gingen strijden.

Finale
Deze 8 finalisten begonnen allemaal op nul toen zij begonnen aan de vier finalegames. BV Haarlem pakte vanaf de eerste game de leiding door met name een mooie score van de heren. Zij kwamen tot een pinfall van 1135 in de eerste game wat het totaal op 1958 bracht. Dit waren maar 6 pins meer dan de Nieuwegeinse BV, waar het de dames waren die het beste scoorden (1009). Ook in de tweede game bleken deze twee verenigingen het beste, waarbij BV Haarlem nog steeds de leiding vasthield: 4102 tegen 4088. Halverwege de finale was nog alles mogelijk.

Mede door de 1176 van de Haarlemse heren in game 3 behield de BV Haarlem de leiding, die nu iets was uitgebouwd: 6128 tegen 6050. Het kwam dus aan op de allesbeslissende laatste game om te bepalen wie er met de beker naar huis mocht. Ook BV de Walvis was nog niet uitgeschakeld, zij stonden na drie games op 5871. Toch kwamen zij uiteindelijk te kort voor het zilver of goud. Met een total pinfall van 7849 behielden zij wel de derde plek.

De strijd om de titel viel uiteindelijk toch de kant van de Nieuwegeinse BV op. Met 2125 maakten zij het verschil met BV Haarlem goed, zij kwamen in de laatste game niet verder dan 1967. Hierdoor kwam het total pinfall van de Nieuwegeinse BV aan het eind van de rit 80 pins hoger uit dan die van BV Haarlem: 8175 om 8095. Dit betekende de derde titel voor de Nieuwegeinse BV in de historie van de Stedenontmoeting Senioren.

Bekijk hier het fotoalbum dat Bettina Lund heeft gemaakt.